Tonje Leborg, leder Akademikerne kommune

Brudd i lønnsforhandlingene med KS

Publisert: 01.05.2024

– Det har vært krevende forhandlinger og KS har vist liten vilje til å komme oss i møte, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.

Akademikerne brøt forhandlingene i kommunesektoren natt til onsdag, omkring fire timer etter fristen ved midnatt.

- Vi har krevd et godt økonomisk oppgjør og lokal lønnsdannelse for våre lektorer. Tilbudet fra KS var rett og slett ikke godt nok for våre medlemmer, sier Leborg.

Akademikerne forhandler lønn sentralt for omkring 6000 lektorer. De andre medlemmene i kommunesektoren, rundt 22 000, forhandler sin lønn kollektivt og lokalt i kommunene etter det sentrale oppgjøret. 

- Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode og sikre tjenester som vi som innbyggere forventer.

Men mange kommuner sliter med å rekruttere blant annet leger, psykologer og ingeniører. Det er en rekrutteringskrise i skolen og stor nedgang i søkertallene til lærerutdanningene de siste årene. I videregående skole er så mange som 20 prosent av de som underviser ukvalifiserte.

- Kommunene må være konkurransedyktige på lønn og bruke lønn som virkemiddel for å rekruttere og beholde høyt utdannede.

Oppgjøret går nå til mekling med frist den 23. mai klokken 24.

Kontaktperson

Iris-Adele Jess
Iris-Adele Jess Rådgiver
458 53 968
Se e-post

Samarbeidspartnere