Statsbudsjettet 2023: Opprettelsen av Bionova viktig for bioøkonomien
Naturviterne har lenge jobbet for etableringen av Bionova, og er glade for at regjeringen styrker satsingen på sirkulær- og bioøkonomi med opprettelsen av Bionova i statsbudsjettet.
- Naturviterne er glade for at Bionova nå endelig er på plass, og ser frem til etableringen av et sterkt kompetansemiljø i og rundt Bionova, uttaler forbundsleder Morten Wedege. Dette er noe vi har jobbet for lenge.
I forslaget til statsbudsjett er Bionova tildelt nær 280 millioner. 87 millioner er tildelt under Landbruks- og matdepartementet. Bionova blir en egen enhet under Innovasjon Norge, og midler fra verdiskapingsprogrammet (160 millioner) og bioøkonomiordningen (35 millioner) blir nå tilhørende Bionova.
- Norsk økonomi trenger flere bein å stå fremover. Ved å investere i bioøkonomien i dag, legger vi grunnlaget for økt produktivitet og lønnsomhet i framtiden, forklarer Wedege. Han mener samtidig det er naturlig at det tilføres mer enn 280 millioner, og at Stortinget kan ville ønske å øke bevilgningene.
Bioøkonomien er i en spennende utviklingsfase. Med opprettelsen av Bionova vil mye av virkemiddelapparatet rettet mot bioøkonomi- og sirkulærøkonomi samles under ett tak.
Bedre ressursutnyttelse og mest mulig energieffektiv prosessering fra råvare til produkt vil være et konkurransefortrinn i fremtiden, både i den grønne og blå bioøkonomien.
Samtidig skal Bionova bidra til klimakutt, og må ha med seg både miljø- og klimafaglig kompetanse og aktører innen bioøkonomien.
- Kombinasjonen av klimakutt og økt verdiskaping gjennom sirkulær bioøkonomi er viktig for å lykkes med et grønt taktskifte, uttaler Wedege. Han ser fremover til å følge den videre utviklingen av Bionova.
Saken er oppdatert med en korrigering 07.10.2022.