Podkast
Hvorfor være med i en fagforening?

Hvorfor være med i en fagforening?

Samtale med Christine Riis-Pedersen, studentleder, og Morten Wedege, forbundsleder i Naturviterne

Om NaturviterPodden
Hva gjør en naturviter og hvorfor er arbeidet viktig for bærekraftig utvikling av samfunnet? Hva skjer i en fagforening? Hvorfor er vi opptatt av å snakke om lønn og spillereglene i arbeidslivet? Dette og mange andre spørsmål er vi opptatt av i NaturviterPodden. Intervjuer er Torbjørn Hundere, kommunikasjonssjef i Naturviterne.

Send oss gjerne tips: E-post til NaturviterPodden.

Alle de store plattformene distribuerer NaturviterPodden:


 

 

Hvorfor bør unge naturvitere organisere seg i en fagforening?

Denne samtalen mellom Morten Wedege, forbundsleder, og Christine Riis-Pedersen, studentleder, gir innsikt i hvorfor unge naturvitere bør vurdere å organisere seg og bli medlem i en fagforening som Naturviterne. Det handler om å forstå rettighetene sine, få støtte i overgangen fra studier til arbeidsliv, og å delta i samfunnspolitikk for å fremme bærekraftige verdier. Medlemskapet gir også økonomiske fordeler som kan hjelpe studenter i deres daglige liv. Organisering i en fagforening som Naturviterne handler ikke bare om å få støtte, men også om å være en del av et fellesskap som deler verdier og arbeider for en bedre fremtid.

Hva er en fagforening?

Morten Wedege begynte med å påpeke at mange unge mennesker ikke er klar over hva en fagforening er eller hva den kan tilby. Han beskrev fagforeningen som et slags "kinderegg," som tilbyr et faglig fellesskap, et sosialt fellesskap og trygghet i både arbeids- og studielivet. Det er en form for forsikringsselskap for de som er i jobb eller under studiet.

Erfaring fra studentlivet

Morten delte sin egen erfaring som student og sa at han ikke visste hva en fagforening var på den tiden. Han følte seg usikker og savnet veiledning om rettighetene sine. Dette var spesielt tydelig da han gikk fra studier til arbeidslivet og innså at det var mye han burde ha visst. Han fikk verdifulle tips som bare en fagforening kunne ha gitt ham.

Christines perspektiv som studentleder

Christine Riis-Pedersen, som er studentleder, snakket om hvorfor hun engasjerte seg i fagforeningen. Hun sa at det føltes naturlig å bli en del av et engasjert fellesskap, spesielt etter å ha sett hvordan andre engasjerte seg. Naturviterne tilbød også et verdigrunnlag som hun delte, noe som var viktig for henne.

Hva betyr fagforeningen for unge studenter?

De diskuterte viktigheten av å være oppmerksom på rettighetene i arbeidslivet som student. Christine forklarte at mange studenter kanskje ikke er fokusert på rettighetene sine når de først begynner, men det er derfor det er viktig å ha en fagforening som kan beskytte og veilede dem. Morten påpekte at fagforeningen kan hjelpe med spørsmål om arbeidsvilkår, som for eksempel hva som skjer hvis arbeidsvakter blir avlyst på kort varsel.

Forberedelse på overgangen fra studier til arbeidsliv

De snakket om hvordan fagforeningen kan forberede studenter på overgangen fra studier til arbeidslivet gjennom god rådgivning. Morten nevnte at fagforeningen kan hjelpe studenter med å forberede seg til jobbintervjuer, skrive CV-er og søknader. Han understreket at dette også kan være nyttig for studenter, da de ofte mangler erfaring med å forhandle lønn og vilkår når de søker sin første jobb.

Organisering og samfunnspolitikk

Samtalen dreide seg også om viktigheten av å organisere seg og drive samfunnspolitikk. Morten påpekte at fagforeninger spiller en viktig rolle i å skape balanse og rettferdighet i samfunnet. De diskuterte også betydningen av å støtte grønn næringsutvikling og bærekraftige løsninger.

Medlemsfordeler

Christine snakket om de økonomiske fordelene med medlemskap i Naturviterne, inkludert tilgang til Naturviternes legat, forsikringsordninger, rabattavtaler og støtte for studenter som ønsker å delta i feltarbeid eller utvekslingsprogrammer.

Stillingsannonser og Karriererådgivning

Naturviterne tar aktivt del i å formidle relevante stillingsannonser og karrieremuligheter til sine medlemmer. Dette inkluderer publisering av stillinger på nettsider og sosiale medier som Instagram. Ved å holde studentene oppdatert om arbeidsmuligheter, hjelper Naturviterne dem med å bygge sin karriere allerede mens de studerer. Videre tilbyr de også karriererådgivning for å hjelpe unge nyutdannede med å forberede seg til jobbsøknader og intervjuer, noe som øker sjansene for å sikre drømmejobben.

Kontakt med lokale tillitsvalgte

En annen viktig ressurs Naturviterne gir sine medlemmer er kontakt med lokale tillitsvalgte. Disse tillitsvalgte er erfarne representanter som kan veilede og støtte medlemmer i spørsmål knyttet til arbeidslivet, inkludert forhandlinger om lønn og arbeidsvilkår. Dette gir medlemmene verdifull innsikt og hjelper dem med å forstå hva som er rettferdig og realistisk når de går inn i arbeidslivet.

Fordeler ved å organisere seg som student

Morten og Christine mener at de fleste studenter nok er klar over eksistensen av fagforeninger på sitt studiested. Imidlertid oppfordrer de studenter til å forstå at fagforeninger som Naturviterne tilbyr mer enn bare sosiale arrangementer. De gir også faglig støtte, karriererådgivning og muligheten til å påvirke arbeidsvilkår og lønn når man kommer ut i arbeidslivet.

Faglig og sosial støtte

Naturviterne arrangerer et bredt spekter av aktiviteter for studenter og yrkesaktive. Dette inkluderer arrangementer som kombinerer faglige foredrag med politiske debatter, og gir medlemmene muligheten til å delta i meningsfulle diskusjoner om aktuelle temaer. Et viktig fokus for Naturviterne er også å støtte medlemmenes mentale helse. Dette gjøres gjennom sosiale arrangementer som gir studenter en mulighet til å slappe av, ha det gøy og samtidig bygge et fellesskap.

Avsluttende tanker

Som en avslutning på samtalen fremhever Morten og Christine betydningen av Naturviterne som en fagforening som strekker seg utover studietiden. Medlemskapet som student er bare begynnelsen av et støttende og berikende samarbeid som kan forme hele karrieren. Naturviterne gir unge mennesker muligheten til å vokse faglig, utvikle seg som individer og dra nytte av et sterkt fellesskap som vil støtte dem gjennom hele arbeidslivet.

I en tid hvor overgangen fra studier til arbeidslivet kan virke skremmende, er Naturviterne en pålitelig partner som kan gi unge studenter og nyutdannede den nødvendige støtten og veiledningen de trenger for å lykkes i sine karrierer. Å organisere seg som student og bli medlem av Naturviterne er en investering i fremtiden og en måte å sikre at man er godt rustet for utfordringene som kommer på vei mot en givende og suksessrik karriere.

Laster kommentarfelt ..