Bevar studiestøtten

Dette kan du gjøre hvis du vil bevare studiestøtten

Regjeringen foreslår å stramme inn på studiestøtten. – Det bør ikke straffe seg for studenter å bytte studie, mener leder av Naturviternes studentstyre, Solveig Schjetne Valheim.

Regjeringen har foreslått å innstramminger på studiestøtten. I stedet for at 40 prosent av lånet omgjøres til stipend når du har tatt tilstrekkelig med studiepoeng, vil regjeringen redusere dette til 25 prosent. De resterende 15 prosent skal du få først når du har fullført graden. 

En stadig mer samlet studentbevegelse ser rødt. Unge funksjonshemmede, Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Unio-studentene, Elevorganisasjonen, NSF Student, ANSA, NITO Studentene og Norsk studentorganisasjon (NSO) tok initiativ til et opprop som stadig fler har sluttet seg til – Naturviterne inkludert. 

Vi er ikke perfekte

— Oppropets fane

Studentene som bytter studie underveis, eller tar årsstudium eller enkeltemner i tillegg til graden, vil få høyere gjeld. Dersom regjeringen ikke lykkes med å tvinge flere til å fullføre den planlagte graden, vil de spare 256,4 millioner kroner i statsbudsjettet for 2019 – på bekostning av studenter som ikke fullfører en strømlinjeformet utdanning.

– Det bør ikke straffe seg for studenter å bytte studie. Våre medlemmer kan ha god nytte av å ha vært innom flere fag før man velger hvilken retning man skal gå i. Gjennom studiet oppdager man hvilke fag som er mest interessante eller nyttige, og da er det viktig med fleksibilitet slik at man kan endre retning. Vi ønsker mer fleksibilitet og tverrfaglighet inn i studiene, ikke mindre, sier leder i Naturviternes studentstyre, Solveig Schjetne Valheim.

Målet i seg selv synes hun er fornuftig, men hun tror man må på banen med andre virkemidler.

– Vi tror at bedre veiledning, bedre oppfølging fra helsepersonell og bedre økonomiske vilkår vil bremse frafall, ikke endring av stipendordiningen.

Hva kan du gjøre?

Du kan signere oppropet, og du kan skrive i sosiale medier med hashtaggene #ikkeperfekt og #bevarstipendet.

På torsdag kan du delta i demonstrasjonstog i Bergen, Kristiansand, Trondheim, Oslo, Ålesund eller Stavanger. Hyr på deg ulltøy, bli med på å styrke autonomiprinsippet og bidra til å løfte studentenes side av saken i samfunnsdebatten!

Se alle arrangementene på Bevar stipendets Facebook-side.

Les også på Universitas: – Nå er det krig!

Laster kommentarfelt ..

Samarbeidspartnere