Naturviterprisen 2021 overrekkes Pia Ve Dahlen av Alvhild Hedstein (juryleder)

Naturviterprisen 2021: Pia Ve Dahlen

Publisert: 07.11.2021

Marinbiolog Pia Ve Dahlen ble den første til å motta Naturviterprisen av Naturviterne. Hun fikk prisen for sin formidable innsats for å fremme naturvitenskapelig kunnskap om havet.

tekst: Lisbet Jære / foto: Adrian Nielsen

— Juryen anser Pia Ve Dahlen som en svært engasjert og foretaksom marinbiolog som gjør en formidabel innsats for å fremme naturviterfaget, sa leder av juryen til Naturviterprisen, Alvhild Hedstein. Så fortsatte hun å snakke direkte til vinneren, Pia Ve Dahlen, som mottok pris og blomster på Oslo Kongressenter.

— Du er mye i media som talsperson for livet i havet, og er utrolig dyktig til å formidle komplisert naturvitenskap på en folkelig og forståelig måte. Du scorer rett og slett topp på alle de fire kriteriene for prisen. Og vi gleder oss til å følge deg videre!

Startet firmaet Lei en biolog

Prisvinneren holdt et foredrag der hun viste fram noen av de prosjektene hun holder med, som for eksempel hvordan et 30-talls barn fikk lære alt fra å dykke til hvordan og hvorfor måker ringmerkes, under Forskerskolen i Arendal i sommer. Det ble holdt i regi av firmaet «Lei en biolog» som Dahlen startet i 2019; et agentur av over 100 biologer som kan leies ut til ulike oppdrag. Nå skal prosjektet med forskerskolen utvides til flere steder i Norge.

Under foredraget viste hun også fram en del av det fascinerende og intelligente livet i havet; som kjempeslimormer, som faktisk kan bli hele 60 meter lange, blekkspruten med sine 11 hjerner og den populære hoppekrepsen som er favorittmat til mange av havets innbyggere. Hun glemte ikke å snakke om ruren, slik hun også gjorde som gjest hos Lindmo tidligere i høst; ruren har verdens lengste penis sammenlignet med kroppsstørrelsen.

Har nettopp gitt ut boka Verden under vann

Boka ble lansert 10. september, og noen uker etterpå lå den på Arks bestselgerliste. Her kan en bli kjent med livet i en verden som dekker størsteparten av jordoverflata, men som likevel er ukjent for de fleste.

Juryen trakk fram at Ve Dahlen har grunnlagt «Passion for Ocean-festivalen», som nå har blitt en folkebevegelse som jobber for at alle skal finne sin grunn til å digge havet, ta bedre vare på det, og vite hvordan.

Bakgrunnen for at Ve Dahlen legger så mye innsats i formidling, er grunntanken om at det er lett å ta vare på det man er glad i, men vanskelig å bli glad i noe du ikke vet finnes. Hun vil endre på det faktum at de fleste av oss er nærmest analfabeter når det gjelder livet i havet.

— Min kjepphest er at mellom alt som går til skogen, og selvfølgelig også alle løsningene som finnes, så glemmer en å snakke om hva det er en skal redde og hvorfor en skal gjøre det. Det er derfor jeg ønsker å vise fram alt det fantastiske som finnes i havet, sier hun mens hun viser fram bildet av en langbeint havedderkopp.

— En tillitserklæring

Pia Ve Dahlen ble svært glad og overrasket da hun fulgte overføringen om at hun var vinner av Naturviterprisen.

— Det er virkelig en tillitserklæring å få en slik pris. Vi som jobber for bevaring av naturen slåss mot sterke krefter. Det er utrolig motiverende og gir en boost til å fortsette å gjøre mer av det jeg holder på med i en startup-verden.

Samfunnet trenger en pris for naturvitere, mener hun. Naturvitere er litt usynlige, men tar utrolig mange viktige kamper der ute på vegne av naturen.

Hun har nok av ideer til hva hun skal drive med framover. Som en slags visuell wikipedia hvor havet skal flyttes inn i skjermen til stua til folk. Bok nummer to har hun allerede startet på. Nå skal hun helt nederst til havdypet for å fortelle om livet på det mørkeste. Kampen om dyphavet kommer opp, det snakkes om dyphavsmineralutvinning som vil ha enorme konsekvenser for økosystemet i havet.

— Få tilbake livet i havet, da er mye ordnet! Når havet står passivt og fanger CO2 tar det opp en viss del, men når det bor et levende økosystem under, full av karbonbaserte organismer, da blir havet et realt karbonsluk. Levende økosystem i havet er vår viktigste allierte mot klimaendringene

En pris som tar oss inn en grønnere tidsalder

Forbundsleder i Naturviterne, Morten Wedege, snakket under prisutdelingen om at naturviterkompetansen har vært og er avgjørende for at Norge skal lykkes med det grønne taktskiftet. Vi må både kunne ta vare på naturen og skape verdier av den.

— De formidable utfordringene Norge og verden står overfor kan bare løses med en kunnskapsbasert tilnærming. Derfor trenger vi en pris som synliggjør og anerkjenner nettopp den kunnskapen og kompetansen som skal ta oss inn i en ny og grønnere tidsalder. Jeg er derfor veldig glad for at vi har fått en så verdig vinner av Naturviterprisen som Pia Ve Dahlen, sa Wedege.

Les mer om Pia Ve Dahlen i intervjuet Kandidat til Naturviterprisen: Pia Ve Dahlen
 

Fakta

Juryens begrunnelse

Juryen anser Pia Ve Valen som en svært engasjert og foretaksom marinbiolog som gjør en formidabel innsats for å fremme naturviterfaget.

I 2015 startet Pia Ve Valen «Passion for Ocean-festivalen», som nå har blitt en folkebevegelse som jobber for at alle skal finne sin grunn til å digge havet, ta bedre vare på det, og vite hvordan.

Pia Ve Valen er også gründeren bak «Lei en biolog», som er en formidlingstjeneste for dem som trenger litt mer biologi i livet. Det har som mål å bringe biologer tetter sammen, og å gi biologer relevant arbeidserfaring på vei ut i arbeidslivet. I dag er det nærmere 100 biologer som gjør mye forskjellig og som kan leies ut for å holde foredrag, utføre feltekspedisjoner, skrive ting, utvikle undervisningsopplegg og gi hjelp til kommunikasjon, spesielt innenfor forskerverdenen.

Pia Ve Valen har vært mye i media som talsperson for livet i havet, hun har en rekke ulike verv og er med på mange samarbeidsprosjekter. Pia Ve Valen er utrolig dyktig til å formidle komplisert naturvitenskap på en folkelig og forståelig måte, og hun yter en formidabel innsats for å fremme naturviterfaget til mange målgrupper. Pia Ve Valen scorer rett og slett topp på alle de fire kriteriene for prisen. Og vi gleder oss til å følge henne videre!

Jury for Naturviterprisen 2021
  • Alvhild Hedstein, juryleder, direktør for bærekraft og innovasjon i BAMA Gruppen
  • Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU
  • Rasmus Hansson, biolog og politiker (MDG)
  • Beate Nossum, initiativtaker og byråleder i Footprint

Formål og kriterier Naturviterprisen

Naturviterprisen er opprettet av Naturviterne, og skal deles ut første gang i november 2021.

Formålet med Naturviterprisen er å fremme naturviterkompetansen og dens bidrag på ulike felt. Naturviterprisen skal deles ut til en naturviter som har utmerket seg med:

  • faglig dyktighet
  • medvirkning til bærekraftig utvikling av samfunnet
  • fremhevet naturviterfagene
  • god formidling av arbeidet

Naturviterprisen er på kr 50 000, en statuett og et diplom. Statuetten er utformet som en bie og er laget av kunsteren Nina Due.

Prisen skal deles ut hvert år på Naturviterforum eller en annen anledning av en representant for juryen.

Alle som er medlem i Naturviterne kan nominere kandidater til Naturviterprisen.

Naturviterprisen kan deles ut til både medlemmer og ikke-medlemmer av Naturviterne. Kandidatens faglige prestasjoner må kvalitetssikres av forslagsstiller. 

Forslagene skal være begrunnet i henhold til prisens formål.