Send oss gjerne tips: E-post til NaturviterPodden
Lytt på episoden i din podkast-spiller
Fra kjærlighet til overlevelse: Kampen for å redde fuglene i landbrukets landskap
Lerka og vipa synger for kjærlighet, forelskelse, kurtisering og formering. Men fuglene er også spesielt sårbare for landbrukets maskiner og aktivitet. Hva kan gjøres for å snu en negativ utvikling av fuglebestandene:
— Norge er kjærlighetslandet for alle trekkfuglene, og etter en lang strabasiøs ferd må vi passe på at de faktisk har det bra her, sier Christian Pedersen, naturviter og forsker ved NIBIO. Han jobber med å overvåke fugler i jordbrukslandskapet.
Få med deg denne samtalen der Pedersen forteller om utfordringene og tiltakene som påvirker fuglene i det norske jordbrukslandskapet.
Her er de viktigste punktene som ble diskutert i podkasten:
Økologiske roller i forskjellige landskap:
Fugler finnes i alle miljøer – fra fjell til urbane områder – hvor de utfører viktige økologiske funksjoner som frøspredning og insektkontroll.
Spesiell oppmerksomhet rettes mot kulturlandskapsarter, som hekker primært i jordbrukslandskap og som er særlig sensitive for landbrukspraksis.
Overvåkning og bærekraftighet:
Omfattende overvåkningsprogrammer brukes for å vurdere tilstanden til fuglepopulasjoner over tid, noe som gir indikasjoner på effekten av landbrukspolitikken.
Fuglenes tilstand fungerer som en indikator på om praksisene er bærekraftige og om nødvendige politiske tiltak settes i verk.
Fuglekjærlighet som drivkraft:
Fuglenes parringsritualer og kjærlighetsliv i det fri er essensielle for artenes overlevelse og naturmangfold.
Den naturlige "sjekkeprosessen" blant fuglene er en kritisk periode som krever både trygge hekkeområder og en forståelse for deres naturlige sykluser.
Utfordringer med habitat og landbruk:
Habitatdegradering, spesielt i våtmarker og åpne jordbruksland, utgjør store trusler mot fugler som hekker på bakken, som vipa og sanglerka.
Jordbruksmaskiner kan forstyrre eller ødelegge reir, noe som fører til høye dødelighetsrater blant ungfugler.
Bevaringstiltak:
Forskjellige tiltak diskuteres og iverksettes, som å etablere "lerkevinduer" og "vipestriper" der fugler kan hekke uforstyrret.
Samarbeid med bønder og utviklingen av tilskuddsordninger er essensielt for å balansere landbruksproduksjon og fuglebeskyttelse.
Det er viktig med naturviterkunnskap:
Det uttrykkes bekymring for nedgangen i naturfaglig kunnskap og undervisning, som er avgjørende for å forstå og beskytte fugler.
Fuglenes velvære bør innlemmes i lokalpolitikk, og naturvitenskapelig kompetanse må inn i politiske prosesser for å sikre bærekraftige beslutninger.
Christian Pedersen fremhever hvor viktig det er at både offentligheten og politikere forstår og verdsetter fuglenes rolle i økosystemene. Ved å styrke overvåkningsprogrammer og beskyttelsestiltak, samt ved å fremme en bærekraftig arealforvaltning, kan Norge fortsette å være et kjærlighetsland for fugler.
Denne dialogen med naturen er ikke bare vital for fuglene selv, men også for å opprettholde den naturarven vi alle er avhengige av.