Podkast
Om bærekraftig julefeiring: En samtale med Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft på SIFO ved Oslo Met
Om bærekraftig julefeiring: En samtale med Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft på SIFO ved Oslo Met

Bærekraftig julefeiring - finnes det?

Om bærekraftig julefeiring: En samtale med Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft på SIFO ved Oslo Met. Og du får med deg noen julepresanger fra våre samarbeidspartnere på medlemsfordeler under juletreet.

Om bærekraftig julefeiring: En samtale med Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft på SIFO ved Oslo Met

Julen er en tid for glede, fellesskap og feiring, men det er også en tid for økt forbruk. I denne samtalen med Ingun Grimstad Klepp, ekspert på bærekraftig julefeiring, ble ulike aspekter av hvordan vi kan gjøre julen mer miljøvennlig og bærekraftig diskutert. Her deler vi noen av hovedpunktene fra denne episoden.

Tradisjon og forbruk i juletiden

Julen er kjent for å være en høytid preget av tradisjon, feiring og gaver. Det er imidlertid også en tid hvor forbruket øker dramatisk. Ingun Grimstad Klepp poengterer at julen ikke bare handler om kalenderdatoen, men også om følelser og tradisjoner. Det er en tid hvor vi kjøper mer, og ofte annerledes ting, enn vi gjør i løpet av resten av året.

Julen er kjent for å være en tid hvor vi unner oss ekstra, både når det gjelder mat, gaver og dekorasjoner. Men dette økte forbruket gir også rom for refleksjon og diskusjon rundt bærekraft.

Asketisk forberedelse før jul

Tradisjonelt har julen inkludert en periode med nøysomhet og forberedelser før selve feiringen. Dette inkluderer alt fra å vaske og bake til å forberede seg på ulike måter. For Ingun Grimstad Klepp har dette aspektet av julefeiringen stor betydning. Det handler om å skape en kontrast mellom hverdag og fest, og å verdsette det ekstra i juletiden.

Julebadet og tradisjoner

En annen interessant tradisjon som diskuteres er julebadet. Dette er en gammel skikk som har historisk betydning og også praktiseres delvis den dag i dag. Klepp har forsket på renslighetshistorie og bemerker at julebadet er spennende fordi det har endret seg over tid. En gang i tiden var det kanskje den eneste gangen i året folk badet :) 

Klær og bærekraft

Klepp har også mye erfaring med bærekraft innen klesindustrien. Hun påpeker at det ikke finnes klær som er 100% bærekraftige, og at all produksjon har en miljøpåvirkning. Hun oppfordrer til å kjøpe færre nye klær og heller ta vare på det man allerede har. Reparasjon og vedlikehold av klær er en bærekraftig tilnærming som kan redusere behovet for nyproduksjon.

Mat og sløsing

Julen er også en tid for deilige måltider og søtsaker. Klepp nevner viktigheten av å unngå sløsing med mat, da det er en betydelig ressursbruk knyttet til matproduksjon. Hun oppfordrer folk til å kjøpe mat med omhu og ikke kaste unødig.

Julens dekorasjoner og pynt

Julepynt og dekorasjoner har nådd nye høyder i mange hjem, med en overflod av utelys og annen dekorasjon. Klepp påpeker at det er mulig å pynte med gjenstander som tas frem hvert år, i stedet for å kjøpe nye ting som blinker og lyser. Dette kan bidra til å redusere det totale forbruket og miljøbelastningen.

Solidaritet og bærekraft i juletiden

I en tid med økonomisk uro og uroligheter i verden, er det viktig å tenke på solidaritet og fordeling av ressurser. Klepp understreker viktigheten av å dele ressursene mer rettferdig, både nasjonalt og globalt, samtidig som vi tar vare på miljøet.

Julen skal være en tid for glede, fellesskap og om mulig bærekraftig litt mer feiring. Så hvordan vi kan gjøre julen mer miljøvennlig ved å vurdere våre forbruksvaner og verdsette tradisjonens vekt kan være av det gode. Med et bevisst fokus på bærekraft kan vi fortsette å nyte julen samtidig som vi tar vare på planeten vår.