Magasin
Naturviternes Karrieredag på NMBU
Jobbmarkedet virker endelig å være bra, synes Frøya Rakvaag som snart skal levere en mastergrad i økologi om bier.  Kristoffer Thoresen (t.v) tar første året i biologi og er nysgjerrig på hva Jon Magerøy fra NINA har å si om jobbmulighetene der. 

Naturviternes karrieredag åpnet dører for studenter og arbeidsgivere

Hvordan er en vanlig arbeidsdag? Hvilken kompetanse ser dere etter? Og har dere sommerjobb? Studenter ved NMBU fikk spørre om akkurat det de lurte på under på Naturviternes karrieredag som ble arrangert onsdag 1. mars.

— Det er første gang vi deltar på en karrieredag hvor det er noen arbeidsgivere fra skogindustrien som vi kan snakke med. Dette er både gøy og nyttig, sier Cecilie Bjerkeset.

Bjerkeset er å finne blant et mylder av studenter og arbeidsgivere på stands på Studentersamfunnet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Sammen med venninnen Susanne Eikenes har hun tatt seg en runde for å snakke med aktuelle bedrifter. De går begge tredje året på skogfag og akkurat nå har de stoppet ved standen til SB Skog.

— Hva lurer dere først og fremst på?

— Som hvilken kunnskap de ser etter, og hvordan en vanlig arbeidsdag er, sier Bjerkeset.

— Jeg har tenkt å ta en master, men det er veldig bra å bli bedre kjent med arbeidsmarkedet i god tid før en er ferdig. Og så er det jo også bra å vite om de har sommerjobber, sier Eikenes.

Rift etter skogstudenter

Naturviternes Karrieredag på NMBU Cecilie Bjerkeset (t.h) og Susanne Eikenes var godt fornøyd med å at flere bedrifter fra skogindustrien var representert. Kenneth Langsethagen fra SB Skog forklarer og viser hvordan de bruker droner. 

 Sommerjobb, er dere interessert i det, skyter Kenneth Langsethagen, daglig leder i SB Skog, inn.

Han synes det er flott at Naturviterne arrangerer karrieredag. En av grunnene til det er at SB Skog har behov for folk, så da er det en god idé å vise seg fram og være synlige for studenter.

— Det er rift om arbeidskraft og behov for folk i skogindustrien. Slik har det vært de siste fire, fem årene. Vi har litt for få søkere, slik det er nå får veldig mange jobb før de er ferdig med studiene, sier Langsethagen.

Med seg til standen har han tatt med en drone. Nå vil han vise de to studentene hvordan de bruker dronen for å filme og få oversikt over skogsområder, ikke minst felt som det er vanskelig å komme seg til. For å kunne bruke dronen må en dog ha tatt et nettkurs.

Bjerkeset og Eikenes lener seg interessert over skjermen for å se dronebildene, før de går videre til neste stand. Muligens benytter de også anledningen til å ta en tur innom fotografen som tar profesjonelt bilde til CV.

Studentene vil vite mer om arbeidslivet

v

Naturviternes karrieredag ved NMBU er en svært viktig dag, synes generalsekretær Merete Skaug (t.v.) her sammen med studentambassadører fra NMBU og Isabel Hartung, organisasjonsrådgiver (t.h.).  

— En viktig oppgave for oss som fagforening er å følge studentene inn i arbeidslivet og tilrettelegge for at de får kontakt med arbeidslivet. Bakgrunnen for at vi arrangerer karrieredagen er at studentmedlemmene våre ønsker å vite mer om arbeidslivet. Aktuelle arbeidsgivere er glade for å bli spurt, så dette virker positivt for begge parter, sier Merete Skaug, generalsekretær i Naturviterne.

Å få i stand karrieredagen har vært en viktig jobb for Isabel Hartung, som er nyansatt som organisasjonsrådgiver. Hun forteller at dagen startet med bedriftsrepresentasjoner i plenum. Nå må hun haste videre fra Naturviternes grønne stand til kurset «Lær deg å bruke LinkedIn» som skal holdes, etterfulgt av et jobbsøkerkurs.

Skriver masteroppgave om bier

Naturviternes Karrieredag på NMBU Jobbmarkedet virker endelig å være bra, synes Frøya Rakvaag som snart skal levere en mastergrad i økologi om bier. Kristoffer Thoresen (t.v.) går første året i biologi og er nysgjerrig på hva Jon Magerøy fra NINA har å si om jobbmulighetene der. 

Frøya Rakvaag tar en prat med Jon Magerøy som står foran to plansjer som representerer Norsk institutt for naturforskning (NINA).  Denne dagen er til å bli glad av synes masterstudenten, som snart er ferdig med en master i økologi.

— Jeg har vært på andre karrieredager der jeg har blitt frustrert fordi jobbmarkedet har vært så trangt, økologi har liksom ikke vært så etterspurt. Men nå ser jeg et skifte, det er mange muligheter.

Hun er allerede kjent med NINA fordi hun har hatt sommerjobb der og skriver en masteroppgave om bier i samarbeid med NINA og Landbruksdepartementet. Andre bedrifter som hun også vil ta en prat med er Sabima og Statsforvalteren.

— Jeg hører litt rundt for å få et inntrykk av hvordan jobbhverdagen er, hvilke oppgaver en kan bli satt til å gjøre. Så fikk jeg oppklart noe som er ganske viktig, at jeg faktisk kan søke på ingeniørstillinger hos NINA. Ellers ville jeg aldri tenkt jeg kunne søke på en ingeniørstilling.

Masteroppgaven skal leveres i mai. Når det gjelder jobb forteller hun at hun åpen for det meste, og ikke stresser med det. Hun ble snytt for et utvekslingsopphold på grunn av pandemien, og kunne derfor også tenkt seg å se på muligheten for å jobbe utenlands en periode.

— Jeg er litt søkende

Naturviternes Karrieredag på NMBU

Jeg er litt søkende, sier Oliver Andesen, som  er svært fornøyd med karrieredagen. Han vurderer om han skal gå rett på mastergrad i biologi, eller jobbe litt først. 

— Hva er du på utkikk etter her på karrieredagen?

— Jeg er litt søkende for å si det slik. Nå er jeg snart ferdig med bachelor og lurer litt på om jeg skal jobbe før jeg begynner med master, eller fortsette å studere, sier Oliver Andersen. Også han tar en prat med NINA, blant flere arbeidsgivere.

— Jeg har vært tidligere vært på den karrieredagen som NMBU arrangerer, uten å få noe særlig ut av det. Det har vært mye økonomi og ingeniørfag, by og arealplanlegging, ting som ikke er så relevant. Jeg er veldig glad for at Naturviterne nå har sin egen karrieredag, og alt det de generelt gjør for oss medlemmer.

Det synes leder i lokallaget i Naturviterne NMBU, Helene Aarrestad, er hyggelig å høre. Sammen med 16 frivillige ambassadører har de hatt en god del å gjøre med å få i stand dagen.

— Vi er et aktivt lokallag, og har fire arrangementer bare i mars. Vi er veldig fornøyde med oppmøtet her, både av bedrifter og studenter, sier Aarrestad.

Trenger bærekraftig fôr

Naturviternes Karrieredag på NMBU Line Sørensen fra Felleskjøpet håper mange både vil søke seg jobb hos Felleskjøpet og skrive mastergrad i samarbeid med bedriften. Husdyrfôr er mer aktuelt enn noensinne etter at regjeringen bestemte seg for å trappe opp satsing på bærekraftig fôr. 

Line Sørensen, som står ved Felleskjøpets stand bak en rosa kosegris, var også søkende en gang i tiden. Nå har hun derimot foten godt plantet i Felleskjøpet der hun jobber med fôrutvikling. Hun forteller at hun husker hun hadde god nytte av å dra på karrieredag da hun studerte husdyrfag, og at hun synes det er positivt at Naturviterne arrangerer det.

— Det er et stort behov for folk på mange områder i Felleskjøpet. Det er et generasjonsskifte med mange som skal pensjonere seg, og i Felleskjøpet satser vi ekstra på rekruttering. Da er det viktig å delta på et slikt arrangement.

— Vi er også  interessert i møte mastergradsstudenter som ønsker å gjøre masteroppgaven i et samarbeid med oss, fortsetter Sørensen. Husdyrfor er dessuten et spesielt aktuelt tema akkurat nå etter at den nye langtidsplanen for forskning og utvikling har løftet opp bærekraftig fôr som en satsing.