Naturviterne-medlemmet:
-
Navn: Eline Dale Kjørven
-
Yrke: Pedagogisk veileder ved Energisenteret, et opplevelsessenter om vannkraft og andre fornybare energikilder ved Hunderfossen familiepark.
-
Utdanning: International Wildlife Biology (Wales), Protected Area Management (Australia). Tar fagbrev innen visuell kunstfag (deltid), ved siden av jobben på Energisenteret.
-
Bosted: Lillehammer.
Vann, sol, vind og bio: energifylte aktiviteter
–Det er en helt fantastisk arbeidsplass. Jeg har kjempetrivelige kolleger, og jeg har en arbeidshverdag som man bare kan drømme om! sier Eline med et stort smil.
Hun prater raskt og engasjert, og det er umulig å ikke la seg rive med av entusiasmen hennes. Eline brenner for jobben sin som pedagogisk veileder ved Energisenteret!
Eline er en av fem fast ansatte på opplevelsessenteret som er dedikert til vannkraft og annen fornybar energi, lokalisert i Hunderfossen Familiepark nord for Lillehammer. Senteret, som åpnet i 1990, har siden tiltrukket over 2,5 millioner besøkende. Om sommeren er det en del av tilbudet i familieparken, mens resten av året er det åpent for skoleklasser og guidede omvisninger. Her kan besøkende lære om energi, elektrisitet, elsikkerhet, klima og miljø, med et spesielt fokus på fornybare energikilder. Energisenteret eies av flere energiselskaper, som Oppland Energi AS og Eidsiva Energi AS.
–Jeg får være kreativ og jobbe med undervisning. Begge deler er veldig givende for meg, sier Eline.
Etter flere år med naturvitenskapelige studier i Wales og Australia, vendte Oslo-jenta tilbake til hovedstaden. Det ble en kort visit, for i 2018 fikk hun drømmejobben ved Energisenteret og flyttet til Lillehammer med mannen sin for å slippe den lange pendleveien. Oslo hadde aldri føltes helt riktig for Eline uansett, og nå stortrives hun både med livet og jobben i Lillehammer.
Tilfeldighetene skulle ha det til at mannen hennes kommer derfra.
–Det er veldig praktisk med svigerforeldre i nærheten når behovet for barnepass melder, sier hun med et lurt smil.
Tilbake på Energisenteret tar Eline ukentlig imot skoleklasser fra barne- og ungdomsskoler som gjennomfører undervisningsopplegg på Energisenteret i regi av Eline og hennes kolleger. De forskjellige aldersgruppene tas gjennom ulike undervisningsopplegg, men felles er målet å lære de unge om fornybare energikilder, klima- og miljøsaker og elsikkerhet:
–Vi snakker også om elsikkerhet. For det er jo energiselskapene som eier Energisenteret, og de er pålagt av myndigheten å drive med elsikkerhetsundervisning, forklarer Eline.
De yngste skoleklassene tas gjennom et opplegg som varer et par timer, mens de større barna er på opplevelsessenteret i tre timer. De besøkende lærer blant annet om solenergi, lærer om værfenomener, vannets kretsløp og vannkraft, samt hvordan vindenergi kan utnyttes.
Klimaskepsis blant unge – som hos voksne
Eline legger også vekt på klima- og miljøspørsmål i opplegget hun veileder de unge gjennom. Hun ser særlig at tematikk knyttet til klimaendringer kan skape livlige debatter og diskusjoner blant de unge.
Hvordan reagerer de når du snakker om klimaendringer og det grønne skiftet da?
–Det varierer veldig. Vi merker at noen elever er veldig lei av alt som har å gjøre med klimaendringer å gjøre. Som bare ikke vil høre om det, siden det er så mye fokus på det, sier Eline.
–Og så har du de som er veldig redd for alle endringene som skjer, og noen som mener at det er ikke er reelt. At det ikke skjer. Barna er jo som befolkningen generelt, og Norge scorer ganske høyt når det kommer til klimaskepsis. Barna påvirkes av sine foreldre og omgivelsene, så det merker vi, sier hun.
Klimaskepsis imøtekommer Eline ved å svare på spørsmål de unge har, og ved å forsøke å utfordre ideene deres. Enkelte får aha-opplevelser. Samtidig erkjenner hun at de aller fleste går ut med det synet de hadde før de kom på besøk. Den ene eller andre veien:
–Og uansett om de mener klimaendringer er reelt eller ikke, så kan de fortsatt være interessert i vannkraft, i vindkraft, i solkraft, og ha nytte av det, sier hun.
Brettspill skal øke interessen for klima, miljø og bærekraft
Som pedagogisk ansvarlig på Energisenteret stilte Eline seg selv spørsmålet: hvordan kan hun formidle utfordringer knyttet til klima, miljø og bærekraft på en engasjerende og morsom måte for skolebarn? Svaret ble Energispillet.
Eline forteller at Energispillet er et klassisk brettspill, der elever spiller i grupper på 4-6 personer. Hver spiller trekker en karakter som de skal representere. Disse karakterene spenner fra å være svært miljøbevisste til å være klimaskeptiske og forbrukerorienterte:
–Klimaskeptikeren er en litt sånn Donald Trump-type som bare vil at alt skal gå skikkelig dårlig med miljøet. Klimaendringer er noe kineserne har funnet på, sier hun lattermildt.
I spillet står elevene overfor flere dilemmaer, samtidig som de må holde fast ved sin karakterrolle.
–Elevene får utforsket hva de selv føler og tenker i forhold til klima, og hva som er viktig i den debatten. «Er jeg enig med denne karakteren», eller «er jeg uenig med denne karakteren»? sier Eline.
Tilbakemeldingene har vært svært gode, og brettspillet er nå en fast del av undervisningsopplegget til Energisenteret.
Har du utviklet brettspillet helt selv?
–Ja! Hele greia. Jeg fikk hjelp av venner og sånn til å teste karakterene, og gi ærlige tilbakemeldinger. Så justerte jeg litt deretter, sier Eline. Som for øvrig tegnet alle karakterene i Energispillet selv.
Utdanningen til Eline kom også godt med i utviklingen av spillet. Fag som miljøøkonomi og det å trekke inn verdier av miljøresursser, som ikke lett kan måles i penger, ble nyttig, forteller hun.
Hennes kunstneriske sider kommer også til utrykk i arbeidet på Energisenteret. Eline produserer og illusterer hefter og andre ting som benyttes i undervisningssammenheng på.
Ved siden av jobben på senteret tar hun fagbrev innen visuelle kunstfag ved DTK i Bærum. En gjengager i kunsten hun lager (utenfor jobbsammenheng vel å merke) er antropomorfisme. Som betyr å gi det som ikke er menneskelig, menneskelige egenskaper. Eline forteller at hun ikke har planer om å drive med kunst på heltid, men at hun elsker å ha det som en hobby, og for å koble av.
Bildetekst: Eline har malt og tegnet disse bildene. Foto: privat
Da Naturviterne ringer henne for et par oppfølgingsspørsmål har hun malerkosten i den ene hånda og telefonen i den andre. Det er nemlig få dager til den nye utstillingen på Energisenteret åpner for publikum, den 25. mai:
–Nå maler jeg dekorasjon på utsiden av "Mørketunellen». Det er en helt mørk gang de besøkende skal gå gjennom, sier Eline. I starten hører man industrilyder som gradvis går over til naturlyder, og symboliserer reisen fra begynnelsen av menneskelig klimapåvirkning. Fra tiden da vi begynte å slippe ut store mengder CO2, til det grønne skiftet, forklarer Eline.
–Jeg tror det blir veldig bra, sier den kreative naturviteren mens hun samkjører portrettintervju og forberedelser til ny utstilling.
TETT PÅ Eline Dale Kjørven
Hva gjør deg glad?
–Friske og glade unger. Det har vært så mye sykdom i vinter (Eline har to barn og én på vei).
Hva gjør deg sint?
–Noe av det mest irriterende er når elever ikke bryr seg. Det er kjedelig å se når enkelte kobler helt ut.
Hva er din drømmeferie?
–En dag jeg kan sove helt til jeg våkner av meg selv. Noen andre passer barna!
Hva gjør du når du virkelig skal koble av?
–Kunst er noe jeg driver med når jeg slapper av, men jeg leser og gamer også (Baldurs Gate er et helt fantastisk spill, jeg elsker D&D! Spiller også spill som Ace Attorney, Hogwarts Legacy, Ni no kuni).
Hva er du mest stolt av her i livet?
–Mest stolt av ungene mine.
Tør du avsløre din dårligste egenskap?
–Jeg er ganske distré til tider. Spesielt nå som gravid. Ting ender opp rare steder (fant bl.a. en melkekartong på lageret).
Hva er din beste egenskap?
–Jeg er kreativ! I tillegg er jeg er ganske direkte og ærlig i mine tilbakemeldinger.