Dagfinn Svadberg Hatløy

Blogger om saker som opptar ham som forbundsleder i Naturviterne

Utfordringen fra studentene om en bærekraftsuke har trigget meg for denne uken, men også gitt meg anledning til å tenke gjennom det jeg og vi kan gjøre gjennom et helt år, i våre tildelte femtito uker.

I dag er det hjemmekontor på meg. Nødvendigvis ikke et optimalt bidrag til arbeidsmiljøet på en arbeidsplass, men som et supplement til fysisk og analogt oppmøte på arbeidsplassen, kan dette være både sosialt, økonomisk og miljømessig bærekraftig. Hverdagen og livssituasjonen til familie og den enkelte kan lettere gå i hop, og reisen mellom jobb og arbeid trengs ikke å gjennomføres. I sum kan det sistnevnte for samfunnet gi et vesentlig bidrag til redusert transportbehov og mindre klimautslipp. Men hjemmekontor passer selvsagt bare et utvalg type jobber.

På feriereise i fjor sommer, York i nordøst-England, kom jeg i prat med et ektepar, med et vanlig liv og vanlig jobb der. De fortalte de fikk økonomisk støtte fra sin arbeidsgiver til å ha egnede forhold i hjemmet, til hjemmekontor. En hovedbegrunnelse var at bruk av hjemmekontor ga vesentlig bidrag til å redusere kø- og trafikkproblemene i sin by- og region.

Mye bærekraft i det vi lar være å gjøre.

Vi alle kan bidra med bærekraft i vår levemåte, både gjennom det vi gjør og det vi lar være å gjøre. Vi har nettopp feiret jul. Det er en glede å gi og det er en glede å få. Det skal vi fortsatt holde ved, oss imellom. Men, med fare for å moralisere, det er absolutt ikke intensjonen, det kan være mye bærekraft i det vi lar være å gjøre, f. eks utsette et kjøp.

Trenger jeg virkelig dette? Det er et spørsmål jeg vil forsøke å spørre meg selv litt oftere i 2020. Det å ta en titt i klesskapet hjemme, før en f. eks tar seg en tur på januarsalg kan hjelpe. Gleden ved å motstå fristelser kan være større enn gleden ved å kjøpe nytt, noe jeg vil prøve å kjenne mer på i 2020.

Jeg har selv gitt meg en utfordring. Min mobil, en Samsung 6, er fortsatt en god telefon. I løpet av våren 2020 er den 5 år. Det er bra levetid. Den er godt brukt og vesentlig svekket på batterilevetid. Jeg kompenserer det med å ha powerbank tilgjengelig, og jeg har gitt meg selv en lovnad om å fortsatt drøye med kjøp av ny telefon. Det løftet skal jeg selvsagt også holde denne uken. Selv om mange lokker med salg og gode tilbud, og jeg sterkt kjenner på fristelsen om å holde en ny telefon i hånden, med ny teknologi, avrundet skjerm, bedre kamera og god batterikapasitet.

Sindighet brukte vår kjære konge, Harald, da han i sin nyttårstale snakket om klima og miljø, og vårt utfordrende forbruk av naturressurser. Et ord som ikke så ofte blir brukt, slo det meg. Sindighet, fint ord. Synonymer for sindighet er avholdenhet, beherskelse, moderasjon, nøkternhet, måtehold og til og med sjelefred. Disse ord og det beste innhold i dette kan være noe å ta er innover seg i året som kommer. Bruk litt mindre - lev litt mer, kan fortsatt gjelde godt i 2020.