Camilla Werner

Lørdag 5. mai er den offisielle strandryddedagen, som er en del av strandryddeuken. Denne varer fra 30. april til 6. mai, og er i regi av Hold Norge Rent. Frivillige over hele landet samles for å plukke søppel på strender. I denne anledning har vi i Naturviterstudentene på Ås gått sammen med Ås Grønne studenter, Spire og Changemaker for å plukke søppel rundt Årungen, et vann et par kilometer fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Temaet plast er i vinden (eller i havet) som aldri før, og konsekvensene av plast som har endt opp i havet og langs strender har blitt nevnt i nyhetsbildet flere ganger. Problemet med plast er at det tar lang tid å bryte ned, og at det brytes ned til små plastbiter, kalt mikroplast. Mikroplast omfatter syntetiske polymerpartikler som er mindre enn 5 mm. Mikroplast stammer enten fra små mikroplastpartikler som tilsettes i ulike produkter, som tannkrem og sminke, for å gi dem spesifikke egenskaper eller fra større gjenstander som brytes ned over lang tid i naturen. Det meste av mikroplasten havner i havet ettersom renseanlegg ikke er laget for å filtrere så små partikler.

Plasten som havner i havet spises dessverre av fugler og fisk som tror dette er mat. Fugler som spiser plast opplever en falsk metthet, og tror derfor at de har fått i seg mat. Siden denne «maten» kun er plast, gir den ingen næring til fuglene, slik at de dør av underernæring. Plast i magen kan også føre til fordøyelsesproblemer og forgiftning. Fugler er ikke de eneste som får i seg plast. Fisk spiser også plast, fordi de tror det er mat. I 2017 ble en gåsenebbhval funnet strandet på Sotra, utenfor Bergen. I magen ble det funnet over 30 plastposer og store mengder mikroplast.

Plast langs strendene og på havet utgjør en fare for dyr som lever i disse områdene. Engasjer deg, og bli med på strandryddedagen med frivillige nær deg, eller dann en gruppe selv og meld dere på her

Naturviterstudentene arrangerer strandrydding ved Årungen i Ås, Hundhammarfjæra i Trondheim og Hellneset i Bergen.