Christian Pedersen

Christian jobber i NIBIO. Her blogger han om saker som opptar ham som medlem i Naturviterne - stat.

Høstkonferansen for tillitsvalgte i statlig sektor blir i 2019 et besøk til en fotballklubb. Hvorfor skal en naturviter rette blikket inn i fotballens verden lurer du kanskje på? Svaret finnes på nivå fire i det engelske ligasystemet.

Sørvest i England, i den lille byen Nailsworth, er noe stort på gang. Den lille fotballklubben Forest Green Rovers, også kalt The Green Devils, er i ferd med å endre fotballen. Nylig ble de kåret av FN til verdens første klimanøytrale fotballklubb. Klubbeier Dale Vince var på FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen og mottok prisen på vegne av klubben. Her kan du se et intervju med ham fra klimatoppmøtet:

Forest Green Rovers har gjort flere tiltak for å bli klimanøytrale. De er verdens første, og eneste, veganske fotballklubb og tilbyr kun vegansk mat til spillere, ansatte og fans som kommer på besøk. Stadionet, som heter The New Lawn, drives på 100 % grønn energi fra hovedsponsor Ecotricity, men også fra solcellepanelene de har installert på taket.

Selvfølgelig er ladestasjoner for el-bil på plass. For å redusere vannforbruket vanner de banen med mest mulig regnvann som samles opp under gressmatta. Selve fotballbanen er økologisk og det brukes ikke kunstgjødsel på gresset. Gressklipperen er en robot som er drevet av solceller.

Her er en liten presentasjon av klubbens stadion og tiltakene som er gjort:

Men klubben har større visjoner. De er nå i prosess for å bygge et nytt stadion i massivtre fra sertifisert og bærekraftig skogbruk.

Klubben jobber tett med lokalmiljøet og bruker blant annet mest mulig lokalprodusert mat. Ved å involvere lokalmiljøet blir tiltakene som klubben har satt i gang en glimrende lissepasning som får effekter lagt utenfor gressmatta. Klubben har også sterkt fokus på oppvoksende generasjoner ved at de er involvert med skoler for å sette bærekraft på agendaen. Stadig får de besøk av skoleklasser til The New Lawn og de har i satt i gang prosjekter for å få bærekraftig mat på menyen i skoleverket.

Flere og flere klubber fra fjern og nær kontakter Forest Green Rovers for å ta lærdom av det fantastiske arbeidet med å gjøre fotballen og andre idretter mer miljøvennlige og dermed bli med på det grønne skiftet. Naturviterne ønsker derfor å legge høstkonferansen til Nailsworth nettopp for å høre, lære og dele erfaringer med denne fantastiske klubben. Det er liten tvil om at Forest Green Rovers er en klubb med hjerte for bærekraft.

I skrivende stund ligger Forest Green Rovers brukbart an til å rykke opp en divisjon. Det viser at bærekraft og sportslig suksess kan gå hånd i hånd (tabell).