Rikke Filseth

Rikke jobber som fagrådgiver i TINE rådgivning. Her blogger hun om saker som opptar henne som styremedlem i Naturviterne - Privat.

Du visste kanskje allerede at husdyrene gir oss gelatin, voks, fargestifter, såper, sminke, neglelakk, maling, tape, vokslys, barberskum, godterier og marshmallows. Pels og lær kommer også selvsagt fra dyr.

Kanskje du unngår å gå i ullgenser. Men spiller du tennis eller kjører bil, bidrar du til å forbruke produkter fra sauen. Ull brukes som absorbent til spillolje og kjølevæske, samt til tennisballmateriale. Går du på butikken er det stor sjans for at handleposene dine inneholder animalsk fett, og skal du frakte varene hjem er det stor fare for at dekka på sykkelen din også har dyriske egenskaper.

Har du sukkersyke, trenger du insulin fra grisen. Hvis du eier du et hus, finner du innslag fra grisen både i vannfilter og i isolasjonen i veggene.

I høytiden liker vi jo å kose oss litt ekstra. Rød farge i iskrem, godteri og yoghurt kan komme fra moste biller, brødprodukter som bagels kan inneholde L-cystein fra fuglefjær og andre hårkilder. Parfymen din, særlig hvis den inneholder vanilje, kan inneholde beverrumpe, og hvitt sukker får ofte sin hvite farge fra animalske mineraler.

Sist, men ikke minst vil du kanskje nyte en god Guinness utpå julekvelden, laget ved hjelp av fiskeblærer. Skulle det dukke opp behov for glidemiddel og kondomer, kan jeg glede deg med at det finnes om ønskelig veganske produkter på markedet, hvis du rekker å undersøke litt i forkant.

Alt dette gjør det nok vanskeligere for de som unngår å forbruke animalske produkter, men er samtidig et bidrag til å dytte økonomien fra å basere seg på ikke-fornybare ressurser og i retning bioøkonomi. Plussprodukter fra grisen gir hvert griseindivid en større verdi enn butikkenes kilopris alene. Det må vel være fint å tenke på, også for vegetarianere og veganere.

Med det ønsker jeg en god jul!