Naturviterne-medlemmet
Navn: Cornelia Solheim
Yrke: Miljørådgiver i Statsbygg
Utdanning: Master i økologi fra NMBU
Bosted: Ås
Naturviteren som bidrar til Naturløftet i Statsbygg
I denne utgaven av Naturviterne-medlemmet møter vi Cornelia Solheim, en engasjert miljørådgiver i Statsbygg. Med en master i økologi fra NMBU (tidligere Norges Landbrukshøgskole) og en karriere preget av allsidighet, har hun funnet tilbake til røttene sine gjennom arbeidet med natur hos en av Norges største offentlige byggherrer. Fra barndommens nysgjerrighet på blomster og insekter til å forme Statsbyggs satsing på natur, er Cornelia drevet av en idealisme som balanserer faglig tyngde med et ønske om å gjøre en forskjell.
En barndom i naturen
Cornelias vei til å bli økolog startet tidlig.
—Jeg har alltid vært interessert i natur – blomster, insekter, alt som rørte seg der ute, forteller hun.
Oppvokst i en friluftsglad familie, lærte hun blomstenes navn av moren på turer i skog og mark. Denne nysgjerrigheten ble en drivkraft. Etter videregående tok hun et år med friluftsliv på folkehøgskole, før hun satte kursen mot Norges Landbrukshøgskole på Ås – hvor hun tok hovedfag i økologi i 1998.
— Økologi handler om helheten i naturen, sammenhengene. Jeg har alltid vært en generalist, ikke en som spesialiserer seg på én lavart eller ett insekt, sier hun.
Med grunnfag i sosialantropologi fra Blindern og feltarbeid i Laos for hovedoppgaven – en studie av naturressursbruk og vannkraftutbygging – kombinerte hun tidlig naturvitenskap med et bredere bærekraftperspektiv.
— Det var spennende å se hvordan ulike fagområder kan løse problemer sammen. Det har jeg tatt med meg videre, legger hun til.
En allsidig karrierevei
Cornelias karriere er et lappeteppe av erfaringer. Etter studiene var arbeidsmarkedet trangt, og hun startet som sekretær via Manpower før hun fikk jobb som saksbehandler i Mattilsynet. Derfra gikk veien til rådgivningsbransjen, hvor hun blant annet jobbet med konsekvensutredninger av små vannkraftverk og senere med vannkraftkonsesjoner i Statkraft.
— Det var før man skjønte at veldig mange små kraftverk kanskje ikke var så lurt med tanke på de samlede miljøkonsekvensene, reflekterer hun.
Senere jobbet hun som plan- og miljørådgiver i Ås kommune, assisterende prosjektleder i Statens vegvesen, og i fem år som rådgiver i Asplan Viak i Oslo, før hun landet i Statsbygg for snart fire år siden.
— Jeg er en rastløs type som liker nye begynnelser, sier hun. Det har gitt meg allsidig kompetanse, men nå følte jeg det var tid for å finne en arbeidsplass der jeg vil bli værende lenger.
I Statsbygg har hun funnet tilbake til biologien.
— Her får jeg jobbet mer med natur enn i mange av de andre rollene mine. Det føles godt og riktig, sier hun.
Naturløftet: Statsbyggs ambisjon for naturen
Som miljørådgiver i Statsbygg er Cornelia sentral i Naturløftet – et initiativ for å styrke naturhensyn i organisasjonens arbeid.
— Initiativet til Naturløftet kom fra flere hold, inkludert ledelsen, som et svar på naturkrisen og økte forventninger fra samfunnet, forklarer hun.
Inspirert av globale avtaler som naturavtalen og nasjonale føringer som naturmeldingen, samt direkte krav i det årlige tildelingsbrevet fra eierdepartementet, har Statsbygg satt natur som ett av sine fem viktigste bærekraftstemaer.
— Vi har jobbet systematisk med klima lenge, men nå må vi også ta naturen på alvor. Naturløftet handler om å løfte ambisjonen vår, sette mål og utvikle indikatorer – akkurat som vi har gjort på klimafeltet, sier hun.
Et sentralt element er naturregnskap, et nytt verktøy under utvikling nasjonalt.
— Arealregnskap er vi kommet lengst med, men å sette pengeverdi på økosystemtjenester er fortsatt upløyd mark. Vi balanserer mellom å være i forkant og å vente på felles metoder fra Miljødirektoratet og SSB, forklarer hun.
I praksis betyr dette tiltak som å unngå nedbygging av natur, styrke biologisk mangfold på uteområder og bruke naturbaserte løsninger i prosjekter.
— Vi må finne kostnadseffektive tiltak som gir stor nytte – de lavthengende fruktene, sier hun.
En biolog i en stor organisasjon
Cornelia er trolig den eneste biologen i Statsbygg, men hun føler seg ikke alene.
— Jeg er omgitt av kolleger med mye kompetanse innen bærekraft generelt og tilgrensende fag som landskapsarkitektur, og vi samarbeider tett med folk på eiendommene som har praktisk kunnskap om naturforvaltning, sier hun.
Hennes rolle som økolog har fått et løft med Naturløftet.
— De siste par årene har kompetanse innen natur og biologi blitt enda viktigere, også i bygg- og eiendomssektoren, og jeg kan bidra til å synliggjøre hvilke tiltak som er effektive og realistiske innenfor budsjettene våre.
Utfordringen ligger i balansen.
— Vi forvalter samfunnets penger, så vi kan ikke bruke store summer på grønne tak hvis det finnes billigere alternativer med større effekt for mangfoldet, sier hun.
Likevel møter hun ingen direkte motstand.
— Alle ser at natur er viktig, men det handler om prioriteringer opp mot økonomi og andre hensyn.
Resultater å være stolt av
Så langt er Cornelia mest stolt av handlingsplanen for Naturløftet, som nylig ble vedtatt av Statsbyggs ledergruppe.
— Vi har fått en ambisjon og fem konkrete mål, og nå starter jobben med å implementere dette i prosessene våre, sier hun. Om fem år håper hun folk vil se resultater ute i virkeligheten:
— Et arealregnskap som viser at nedbygging av natur er minimal, og eiendommer hvor grønne strukturer er høyt prioritert.
— Drømmescenariet?
— Kanskje ikke hager på alle tak ennå, men mange små tiltak her og der som til sammen gir et stort positivt bidrag.
Råd til andre naturvitere
Til de som vil jobbe med natur og bærekraft i store organisasjoner, har Cornelia et klart råd:
— Se etter virksomheter som har en påvirkning på eller avhengighet av natur – der er det relevant å jobbe med dette. Vær pragmatisk, se helheten og argumenter faglig. Du må tåle å balansere idealisme med realiteter.
Selv finner hun fortsatt drivkraft i engasjementet.
— Jeg må være både idealist og realist, noe som kan være krevende. Men jeg blir ikke sliten av det – ennå, sier hun med et smil.
Tett på Cornelia Solheim
— Hva gjør deg glad?
— Å være på fjellet, ute i naturen, og når familien min er glad.
— Hva gjør deg sint?
— Urettferdig behandling.
— Hva er din drømmeferie?
— En opplevelsesferie med andre kulturer, mat og biologisk mangfold – uten for mye flyreising.
— Hva liker du å lese?
— Lettbent kvalitetslitteratur – ikke for tungt, men heller ikke kioskromaner.
— Hvordan kobler du av?
— Pusler med tomatplantene i drivhuset eller ligger på sofaen med lukkede øyne.
— Hva er du mest stolt av?
— Barna mine, som ofte gjør meg stolt.
— Hva er din dårligste egenskap?
— Å snakke meg selv ned.
— Hva er din beste egenskap?
— Rolig og sindig, med godt humør.