Naturviterforum: Klima, matproduksjon og beredskap
Naturviterforum 2023 samlet eksperter for å diskutere sentrale temaer innen klimaendringer, matproduksjon, matsystemer og beredskap.
Naturviterforum 2023 samlet eksperter for å diskutere sentrale temaer innen klimaendringer, matproduksjon, matsystemer og beredskap.
På årets Naturviterforum settes det fokus disse spørsmålene, og det blir utdeling av Naturviterprisen 2023 til årets vinner, molekylærbiolog Sigrid Bratlie. Det er fortsatt ledige plasser.
Åse Berge ville egentlig bli veterinær, men fikk astma i tenårene. Da ble det hovedfag i fiskefysiologi i stedet. En kampsak for Berge er at vi må ta i bruk ny teknologi for å kunne føre bedre tilsyn med fiskeriressursene.
Når biolog og naturviter Maria Hertzberg er ute i felt for å kartlegge forsøker hun å få med seg så mye som mulig av det mangfoldet naturen har å by på: Karplanter, sopp, lav, hule eiker og kanskje noen sjeldne insekter.
Even Stensrud var godt oppi 20-årene da han skjønte at fugleinteressen kunne være noe mer enn en hobby, og begynte å studere biologi. I dag er han med å trekke Statens vegvesen inn på en grønnere og mer ansvarlig vei.
–Man er litt redd i starten, og det er helt greit, sier Bilal. Han husker den spente følelsen som dukket opp kom da studiehøsten nærmet seg. Med et hav av informasjon og nye ansikter kan det føles overveldende å begynne som student. Men ifølge Bilal, et engasjert medlem av Naturviterne Student ved NMBU, er det forbifarende, og sier til at de aller fleste nye studenter kjenner på dette: –Vi er alle i samme båt, understreker han.
I en verden der dyr og mennesker er nært knyttet sammen, er det enkelte sjeler som evner å se verden gjennom dyrenes øyne. Erica, medlem av Naturviterne siden studietiden, er en av disse unike individene. Med et lidenskapelig engasjement for dyrevelferd, leder hun i dag DyrePrat-prosjektet, og er en fremtredende figur innen fagfeltet etologi
Hvordan er en vanlig arbeidsdag? Hvilken kompetanse ser dere etter? Og har dere sommerjobb? Studenter ved NMBU fikk spørre om akkurat det de lurte på under på Naturviternes karrieredag som ble arrangert onsdag 1. mars.
De tre mest delte vitenskapelig artiklene om klima i fjor handler om smitte på tvers av arter, vippepunkter som følge av global oppvarming og temperaturstigning i Arktis.
Ny genteknologi gjør at vi kan tilpasse naturen til våre behov. Hvilke egenskaper vi velger å bringe frem, eller ikke, er avgjørende for hvordan vi skal forstå og bruke teknologien, mener to av Norges fremste eksperter på feltet. Se opptak og les utdrag fra Naturviternes frokostseminar om genredigering.
Mindre stress og høy trivsel, er blant fordelene med å jobbe hjemmefra. Samtidig rapporterer Naturviternes medlemsundersøkelse "Arbeidslivet under og etter koronapandemien" om et stort savn – til alt fra faglig og sosialt fellesskap til fysiske møter.
Framover må de tillitsvalgte involveres i hvordan en mer hybrid hverdag skal se ut. Naturviterne mener fleksibilitet og frivillighet blir viktige prinsipper.