Tjener du for lite? Dette bør du gjøre nå
Mistenker du at du tjener for lite? Her er grepene du bør ta- og hvordan Naturviterne kan hjelpe deg.
–Det viktigste du kan gjøre, er å sammenligne deg med riktige folk, og tørre å ta praten med arbeidsgiveren din, sier forhandlingsrådgiver, Camilla Fosse i Naturviterne.
Camilla er jurist og har mange års erfaring med lønns- og arbeidsvilkår i fagforeninger.
Tjener du mindre enn andre med tilsvarende utdanning og erfaring i samme sektor, kan det være et tegn på at du ligger etter lønnsmessig, forklarer Camilla. Det betyr at du ikke får full uttelling for kompetansen i forhold til konkurransen i markedet.
I Naturviternes lønnsstatistikk kan du sammenligne deg med de rette folka.
Hvordan vet du om du tjener for lite?
Det viktigste verktøyet for å sjekke om du tjener for lite er lønnsstatistikken. Den viser hva andre med samme bakgrunn og erfaring tjener innenfor din sektor. I Naturviternes lønnskalkulator kan du søke på eksamensåret, sektor og andre med lignende yrker.
Naturviternes rådgivere hjelper også til med å forstå innplassering og statistikk, og har spesialkunnskap om din sektor, enten du jobber i staten, privat eller i kommune.
Hvem er det som ofte henger etter?
– Blant naturvitere er det ingen fremtredende grupper som alltid henger etter, men noen av utdanningslinjene må være ekstra oppmerksomme. Det er også enkelte nyutdannede som undervurderer sin egenverdi, sier rådgiveren.
Camilla forteller videre at et jobbytte kan være ditt sterkeste forhandlingskort. Og som nyutdannet bør en alltid sjekke hva en kan forvente i startlønn.
– Ikke gå glipp av den muligheten. Ofte har arbeidsgiver mer å gå på enn det første tilbudet, understreker forhandlingsrådgiver Camilla.
Dette bør du gjøre hvis du tjener for lite:
-
Sjekk Naturviternes lønnsstatistikk. Skreddersydd for alle som jobber innen naturvitenskaplige fag.
-
Be om en lønnssamtale: Mange kvier seg for det, men de aller fleste har krav på en årlig lønnssamtale. Her har du mulighet til å vise hva du leverer, hvilke mål du når, og høre hva som skal til for å få høyere lønn.
Tips: Hold deg til en positiv tone og forbered deg godt. Les mer om lønnssamtalen her.
-
Snakk med en rådgiver i Naturviterne om du er usikker på hvem du skal sammenligne deg med. Hos Naturviterne får du rask og personlig oppfølging av våre dyktige rådgivere.
-
Tenk gjennom hva du faktisk bidrar med: Leverer du på målene, Har du tatt ekstra ansvar, tilegnet deg ny kompetanse eller levert spesielt gode resultater? Skriv det ned som et utgangspunkt i samtalen.
Ikke glem totalpakken
Lønn er mer enn summen på lønnslippen. Pensjon, forsikringer, fleksibel arbeidshverdag, ekstra fridager, eller trening i arbeidstiden, er også en del av totalen du bør vurdere, forteller Camilla.
Et siste råd?
Tør å snakke om lønn. Mange, særlig kvinner og unge, holder igjen. Å be om en samtale med sjefen, er god forberedelse, og viser at du tar jobben din på alvor.
Lykke til!