Få mer i lønn når du bytter jobb
Lønn er en viktig faktor når du vurderer å bytte jobb. Men hva kan du egentlig kreve, og hvordan går du frem? Her får du konkrete råd som kan gjøre deg tryggere i lønnsforhandlingen i overgangen til ny jobb.
Ikke si ja med en gang – bruk muligheten til å forhandle
Telefonen ringer. Det er ny arbeidsgiver med et lønnstilbud. Mange blir glade, litt stressa, og svarer raskt. Men her gjelder det å holde hodet kaldt. Du får sjelden en bedre mulighet til å påvirke lønna di enn ved et jobbskifte.
– Mange kjenner på ubehag når de skal forhandle lønn, men det er viktig å huske at dette er inntekten du skal leve av, sier Inger Skarvøy, forhandlingsrådgiver og advokat i Naturviterne.
Hun forteller at det er helt vanlig å bruke litt tid på å vurdere tilbudet, og mange arbeidsgivere forventer en lønnsforhandling før du takker ja. Likevel er det flere som er redde for å fremstå som krevende, og sier ja for raskt. Dermed går de glipp av verdifulle tusenlapper hvert år.
For å vite hva du faktisk bør kreve, trenger du gode argumenter i ryggen, og en realistisk forståelse av lønnsnivået.
Skaff deg oversikt – se hva andre tjener
Et godt sted å starte er å undersøke hva som er vanlig lønn for stillingen du har fått tilbud om. Naturviternes lønnsstatistikk er skreddersydd for deg som er utdannet innen naturvitenskapelige fag, og gir et konkret bilde av hva andre med lignende utdanning, erfaring og stilling tjener.
Bruk lønnsstatistikken som grunnlag, se den her.
Lønnsstatistikken gir deg både trygghet og tyngde i forhandlingene. Den hjelper deg å vite om tilbudet du har fått er godt, og hva du kan be om.
Få hjelp – du trenger ikke forhandle alene
Mange synes det er vanskelig å forhandle lønn. Særlig når man er i ferd med å bytte jobb. Kanskje tenker du at det føles ubehagelig å be om mer. Men lønn er ikke en belønning. Det er betaling for kompetansen din.
– Mitt beste råd er å forberede seg grundig og trene på samtalen i forkant. Det kan være lurt å øve med en rådgiver før du skal ta samtalen med arbeidsgiver. Da står du tryggere i møtet med ny arbeidsgiver. Å bruke de rette ordene og argumentene kan vi hjelpe med, sier Inger Skarvøy.
Naturviternes rådgivere har lang erfaring med å hjelpe medlemmer i overgangsfasen. De vet hva som er vanlig å forvente i ulike stillinger og sektorer, og kan gi deg helt konkrete råd om hva du bør be om, og hvordan du bør gjøre det.
Se helheten – ikke bare lønna
Lønn er viktig, men ikke det eneste som teller. Når du vurderer et jobbtilbud, bør du også se på pensjonsordning, fleksibilitet, arbeidstid, hjemmekontorordning, muligheter for videreutdanning og arbeidsmiljø. Disse faktorene har stor betydning for den totale verdien av tilbudet, og din mulighet for faglig utvikling og karriere.