Kandidat Naturviterprisen 2023: –jeg skulle redde verden
I fjor holdt spesialrådgiver Arne Bardalen ved NIBIO mer enn 70 foredrag om matsikkerhet, bærekraft, klima og miljø. Nå er han nominert til Naturviterprisen.
I fjor holdt spesialrådgiver Arne Bardalen ved NIBIO mer enn 70 foredrag om matsikkerhet, bærekraft, klima og miljø. Nå er han nominert til Naturviterprisen.
Taktikker i lønnsforhandlinger: – Det er vanlig at arbeidsgiver prøver å begrense dine fordeler i lønnsforhandlinger, sier Camilla Fosse.
Samtale med Beate Engelschiøn, pensjonsekspert i Statens pensjonskasse (SPK)
Samtale med Ola Hedstein i Rethink Food.
Når biolog og naturviter Maria Hertzberg er ute i felt for å kartlegge forsøker hun å få med seg så mye som mulig av det mangfoldet naturen har å by på: Karplanter, sopp, lav, hule eiker og kanskje noen sjeldne insekter.
Valgkampen går mot slutten. Etter en intens sommer der lokale og sentrale politikere har kjempet om din og min stemme. Likevel kommer tanken snikende: spiller det noen rolle hvem jeg stemmer på?
Samtale med Vigdis Vandvik, professor i biologi ved Universitetet i Bergen.
En samtale med Kim Holmén som er klimaforsker og fagansvarlig ved Norsk Polarinstitutt.
- Det er gledelig at regjeringen oppretter et beredskapslager for korn, uttaler forbundsleder i Naturviterne Morten Wedege. Et viktig tiltak for å øke matberedskapen i en krise.
Even Stensrud var godt oppi 20-årene da han skjønte at fugleinteressen kunne være noe mer enn en hobby, og begynte å studere biologi. I dag er han med å trekke Statens vegvesen inn på en grønnere og mer ansvarlig vei.
Hvordan kan vi sikre bærekraftig omstilling som er både effektiv og rettferdig? En samtale med Hege Hofstad, forsker ved NIBR og Oslo Met.
- Vi er nødt til å økonomisere mye mer med arealene våre. Dette betyr at det trengs bedre kunnskapsgrunnlag og forståelse for konsekvensen ved tap av natur, oppsummerer forbundsleder Morten Wedege etter Naturviterens arrangement på Arendalsuka. Se opptak fra paneldebatt med Mathilde Tybring-Gjedde (H), Tore O. Sandvik (Ap) og Einar Wilhelmsen (MDG).
I denne podkasten snakker vi med Carlo Aall, som er klimaforsker ved Vestlandsforsking. Han mener at både klimaforskere, politikere og media må erkjenne at det kan bli for enkelt å legge skylden på klimaendringer alene hver gang det oppstår en naturkatastrofe.
De fleste er enige i at vi må ha en grønn omstilling og vi vet at skal samfunnet lykkes med dette må det skje i raskere tempo enn i dag. Dette innebærer at holdninger og valg må gjennomsyres av grønn vilje og kompetanse hos beslutningstakere, både i politikk og næringsliv. Så hvordan får vi til det?
–Man er litt redd i starten, og det er helt greit, sier Bilal. Han husker den spente følelsen som dukket opp kom da studiehøsten nærmet seg. Med et hav av informasjon og nye ansikter kan det føles overveldende å begynne som student. Men ifølge Bilal, et engasjert medlem av Naturviterne Student ved NMBU, er det forbifarende, og sier til at de aller fleste nye studenter kjenner på dette: –Vi er alle i samme båt, understreker han.